Risico pensverzuring bij weidegang verwaarloosbaar

Het risico op pensverzuring bij weidende Nederlandse melkkoeien is zeer klein. Dat concluderen onderzoekers binnen Amazing Grazing en Feed4Foodure.

De onderzoekers horen regelmatig dat melkkoeien bij beweiding een risico lopen op pensverzuring. Het gaat dan over subacute pensverzuring door een hoge verteerbaarheid van de organische stof (VCOS) in combinatie met een hoog suikergehalte van het weidegras. De diagnose van sub-acute pensverzuring is vaak volkomen arbitrair, aldus de onderzoekers. Subacuut betekent namelijk dat er geen (ziekte)verschijnselen zichtbaar zijn. Meestal wordt de diagnose gesteld als de pens-pH zich meer dan 3 uur beneden een pH van 5,8. pH bevindt. Maar het meten van de pH in de pens is lastig.

pH-bolussen

Binnen de beweidingsproeven van Amazing Grazing op Dairy Campus zijn pH-bolussen ingebracht en uitgelezen onder roterend standweiden en stripgrazen. In één proefjaar is bij acht koeien een continue pH-meetbolus ingebracht die elk kwartier de pH registreerde.
De resultaten geven aan dat er geen subacute pensverzuring was ondanks een hoge verteerbaarheid en een hoog suikergehalte van het weidegras. Dit heeft te maken met een paar factoren. Zo is de opnamesnelheid (g droge stof per minuut) tijdens beweiding lager dan wanneer maiskuil wordt gevoerd. Daarnaast kost grazen meer tijd dan voer opnemen aan het voerhek en is het drogestofgehalte van het grasrantsoen lager. Bovendien is gras een levend product, met intacte celwanden, waardoor de celinhoud (onder andere suikers) langzamer vrijkomt. Dit alles zorgt voor een gelijkmatiger pensafbraak waardoor pensverzuring door weidegras onder de Nederlandse omstandigheden niet aan de orde is, zo stellen de onderzoekers.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *