Schouten: Geen sprake van landelijke rattenplaag

Er is geen sprake is van een landelijke rattenplaag. Dat antwoordt minister Schouten van LNV op vragen van Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA. Aanleiding voor de vragen zijn berichten dat er steeds meer overlast is door ratten in zowel steden als het buitengebied.

De omvang van de rattenpopulatie verschilt per gemeente en lijkt sterk bepaald te worden door gemeentelijk beleid voor afval, plaagdieren, door gedrag van burgers en door bouwactiviteiten, aldus Schouten. De rattenpopulaties in de buitengebieden worden bijgehouden door trends te bepalen in de bijvangsten van de bruine ratten bij de muskus- en beverratbestrijding. Hierin zijn over de jaren schommelingen te zien, maar geen duidelijke stijgende trend.

Volksgezondheid en stalbranden

Volgens Schouten is de preventie van overlast door ratten goed geregeld. “Het beleid is gericht op het voorkómen van onbeheersbare situaties. Preventie staat aan de basis van het geïntegreerde plaagdiermanagement (IPM).” Het RIVM doet onderzoek naar ratten om de risico’s voor de volksgezondheid beter in te kunnen schatten. “Er is geen signaal dat een door ratten overgebrachte ziekte uit de hand loopt”, schrijft de minister.
(Zwarte) ratten kunnen ook voor problemen zorgen op veebedrijven door het overbrengen van ziektes en het aanbrengen van knaagschade aan bedrading waardoor stalbranden kunnen ontstaan. Over het laatstgenoemde vindt overleg plaats tussen het ministerie van LNV en de agrarische sector.

Foto: Liftarn/Wikipedia

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: