Schouten houdt vast aan verbod snavelbehandeling

Minister Schouten van LNV wil vasthouden aan de invoering van het verbod op snavelbehandeling voor leghennen en de moederdieren van reguliere vleeskuikens per 1 september 2018. Wel verleent ze een vrijstelling tot 1 januari 2019. Hiermee gaat voor circa 90 procent van alle pluimvee die in Nederland wordt gehouden, het verbod op snavelbehandeling per 1 januari 2019 in.

Dat schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De Dierenbescherming wil vasthouden aan het verbod per 1 september 2018, de partijen uit de pluimveesector pleiten voor nogmaals vijf jaar uitstel. “Aangezien op dit moment circa 70 procent van de leghennen al niet meer behandeld wordt aan de snavel vanwege de marktvraag vanuit Duitsland, acht ik het vanuit dierenwelzijnsoogpunt verantwoord om het verbod voor deze groep in te laten gaan. Ook in andere landen worden leghennen onbehandeld gehouden”, aldus Schouten.

Nog geen verbod voor andere categorieën

Voor een aantal andere categorieën dieren: kalkoenen, legouder en -grootouderdieren, moederdieren van trager groeiende vleeskuikens, vaderdieren uit de vermeerderingssector en eendagskuikens bestemd voor de export, wil Schouten het verbod nog niet op dit moment in te laten gaan, omdat dit niet verantwoord is vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Voor deze groepen wil de minister een vrijstelling verlenen van het verbod voor een periode van vijf jaar.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *