Schouten: Kans op Afrikaanse varkenspest in Nederland niet veel toegenomen

De kans op introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland is met de vondst van de besmette wilde zwijnen in België niet veel toegenomen. Extra maatregelen zijn niet nodig. Dat meldt minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten vroeg de zogenoemde deskundigengroep dierziekten om een risico-inschatting te maken en om advies. Volgens de deskundigen is de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest door migratie van wilde zwijnen de komende maanden ‘zeer klein’, gezien de afstand tot de besmette gebieden, in onder andere België, en de beperkte afstanden die wilde zwijnen afleggen. De kans op introductie door menselijk handelen, dat als grootste risicofactor wordt gezien, wordt als ‘klein tot medium’ geschat. De deskundigen hebben wel aangegeven dat de kans op introductie in Nederland toeneemt naarmate het aantal besmette gebieden toeneemt. Nu vindt de minister het nog niet nodig om maatregelen op te leggen voor buiten gehouden varkens.

Negen besmette zwijnen

In de gemeente Etalle in de provincie Luxemburg in België (Wallonië) zijn inmiddels negen met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden. België heeft aangekondigd de gehouden varkens in het besmette gebied te gaan doden.
In de besmette zone geldt een jachtverbod, een wandelverbod en een vervoersverbod voor varkens en varkensproducten. In de bufferzone, die is ingesteld om het besmette gebied heen, wordt de populatie wilde zwijnen zo veel mogelijk beperkt. In en rondom het gebied worden gehouden varkens en wilde zwijnen gemonitord om een beter beeld te krijgen van de omvang en duur van de besmetting. Het gebied bevindt zich op circa 10 km van de Luxemburgse en de Franse grens. De Belgische overheid gaat ervan uit dat de ziekte al zeker een maand in het gebied aanwezig is.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Foto: Vlod007/Flickr

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: