Staartbijten vroegtijdig signaleren met 3D-camera

Als varkens hun staart naar beneden tegen hun lichaam houden, kan dat een waarschuwing zijn dat staartbijten op het punt staat te beginnen. Met higtech 3D-camera’s kan de staarthouding van varkens worden gemeten en staartbijten vroegtijdig worden gesignaleerd. Dat blijkt uit onderzoek door het Scotland’s Rural College (SRUC). Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

In experimenten met 23 groepen gespeende biggen werden 3D-camera’s boven voerautomaten geplaatst om automatisch te meten of de varkens hun staarten omhoog en krullend hielden of juist naar beneden tegen hun lichaam. De varkens werden gescoord op tekenen van een staartwond. Zodra staartbijten werd gedetecteerd, werd er ingegrepen.

TailTech

“We kunnen de staarthouding automatisch meten en we hebben bewezen dat het kan dienen als een vroege waarschuwing voor staartbijten”, aldus hoofdauteur Rick D’Eath van het SRUC. “De uitdaging is nu om deze veelbelovende technologie te ontwikkelen tot een robuust systeem voor vroegtijdige waarschuwing dat op elke varkenshouderij werkt. ” In het vervolgproject met de naam TailTech zal een prototype van het waarschuwingssysteem worden ontwikkeld.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: