Uitbraken lumpy skin disease in Balkanregio 95 procent gedaald

Uitbraken van de besmettelijke rundveeziekte lumpy skin disease in de Balkanregio is met 95 procent gedaald van 7.483 gevallen in 2016 tot 385 in 2017. De cijfers bevestigen dat vaccinatie van vee, aanbevolen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa), de meest effectieve manier is om de ziekte te beheersen. Dat meldt de Efsa in een nieuw rapport over de aanpak van de ziekte.

Er werd tegen lumpy skin disease gevaccineerd in Albanië, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Griekenland, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije. In 2017 werden de meeste uitbraken (379) gemeld in gebieden in Albanië waar het vaccinatieprogramma nog niet was voltooid. Weinig uitbraken vonden elders plaats, in Griekenland zelfs maar twee en in Macedonië vier.

Insecten

Een van de factoren die verantwoordelijk is voor de verspreiding van lumpy skin disease is een toename van het aantal insecten die de ziekte kunnen overdragen, als gevolg van warm weer. Deskundigen concludeerden ook dat in Griekenland het besmettingsgevaar zes keer hoger is bij landbouwhuisdieren die toegang hebben tot een uitloop buiten dan bij dieren die binnen blijven. Dat komt doordat de eerste groep meer blootgesteld wordt aan insecten.

Huidknobbels

Lumpy skin disease is een besmettelijke rundveeziekte die economische verliezen veroorzaakt en soms dodelijk is. Het wordt veroorzaakt door een pokkenvirus en een kenmerkend verschijnsel zijn de huidknobbels.

Lumpy skin disease – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: