Vergeet jongvee niet bij opsporen salmonelladragers

Bij het opsporen van salmonelladragers op een melkveebedrijf is het van belang het jongvee niet te vergeten. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Om een salmonella-infectie aan te pakken is het volgens de GD allereerst belangrijk om goede managementmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het strikt scheiden van de leeftijdsgroepen en het verhogen van de algemene hygiëne en weerstand. Als het niet lukt om de infectie met alleen preventieve maatregelen te beheersen is het advies om salmonelladragers op te sporen en af te voeren.

Onderzoek je alleen de melkgevende dieren, dan is de kans om een of meer dragers te missen ruim vijftig procent. Worden alle volwassen dieren onderzocht, dan wordt de kans op het missen van dragers gereduceerd tot 40 procent. Worden alle dieren ouder dan drie maanden onderzocht, dan wordt de kans op het missen van dragers aanzienlijk verlaagd naar zes procent. Om helemaal het zekere voor het onzekere te nemen, adviseert de GD alle aanwezige dieren te onderzoeken op antistoffen tegen salmonella, inclusief de kalveren die jonger dan drie maanden zijn.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: