Vijf thema’s om dierwelzijn én boerwelzijn te verbeteren

Boeren staan voor grote uitdagingen. De maatschappij verwacht veel van ze en regelgeving neemt toe. De huidige boer is niet alleen iemand die voor dieren zorgt, het is steeds meer een ondernemende alleskunner. Het is mijn overtuiging dat we veel meer kunnen doen om dierwelzijn te verbeteren, dat tegelijkertijd ook het leven van de boer gemakkelijker maakt.

Door Joep Driessen, oprichter CowSignals

Allereerst zie ik nu een grote focus op signaleren, maar niet op praktische oplossingen. Er wordt steeds meer ingezet op audits en data van sensoren, waardoor we beter en sneller weten wat er mis gaat. We vergeten echter de boer te helpen onderliggende problemen op te lossen. Hierin kan praktische training de grootste bijdrage leveren. Er is bijna geen beroepsgroep waarin zo weinig aandacht aan nascholing wordt geschonken als in de agrarische sector. Melkveehouders moeten vaker nieuwe inzichten krijgen en praktische oplossingen delen.

Daarnaast geloof ik dat we meer energie moeten steken in preventie. Als dierenarts moest ik vaak dezelfde ziektes genezen. Erg onbevredigend, omdat ik allang wist waardoor die ziekte veroorzaakt werd. Ik vind het veel interessanter om te kijken hoe we ziekte kunnen voorkomen.

Tot slot geloof ik dat erfbetreders een breder begrip moeten krijgen van factoren buiten hun eigen expertise. Voeradviseurs moeten niet alleen het beste voer aanraden, ze moeten ook weten hoe huisvesting en management van invloed zijn op voeropname. Dierenartsen en klauwbekappers moeten weten hoe ziekte en kreupelheid voorkomen worden en niet alleen hoe ze het moeten behandelen. Daarnaast moet elke adviseur kunnen adviseren over het economische effect van hun advies. Een boer moet tenslotte een onderneming draaiende houden.

Als we uitgaan deze drie punten:

  • Niet alleen signaleren, maar ook focussen op praktische oplossingen;
  • Uitgaan van preventie;
  • Kiezen voor een brede invalshoek waarin we kijken naar gezondheid, management, huisvesting, voeding en economie.

dan kan op de volgende 5 thema’s grote winst worden behaald in dierwelzijn én boerwelzijn.

Laat de koe vertellen wat ze nodig heeft

Leg eerst een goede basis. Boeren en hun personeel moeten alle koe signalen kunnen herkennen én begrijpen waar deze signalen vandaan komen. Koeien vertellen je altijd wat ze nodig hebben. Pas dan kun je gaan werken aan preventie. Ik geloof dat er veel winst te halen is in uitwisseling van praktische voorbeelden tussen boeren. Alleen op die manier weten we zeker dat de oplossingen werkbaar zijn en dus bijdragen aan boerwelzijn. Boeren leren van boeren zeg ik altijd!

Stressvrij omgaan met koeien

Werken met vee is gevaarlijk. Verschillende onderzoeken laten zien dat er nog steeds veel ongelukken gebeuren. Een deel van deze ongelukken kan voorkomen worden, als men voorspelbaar en stressvrij omgaat met koeien. Daarnaast zien we dat een rustige aanpak kreupelheid vermindert en daardoor de melkproductie verhoogt. Er zijn simpele uitgangspunten en technieken beschikbaar die nog maar weinig mensen kennen.

Stressvrij

Jongveeopfok

Een goed begin is het halve werk. Kalversterfte is een serieus probleem, waar een focus op preventie van ziekte de enige oplossing voor is. Diarree en hoestende kalveren kosten een boer sowieso tijd en geld. Je wilt geen aangetaste darmen en longen. Kalveren die gezond blijven, geven later meer en langer melk. We zien dat jongveeopfok rond de 3 cent per liter melk kost op een goed gereorganiseerd bedrijf, tegenover 5 cent per liter op een slecht georganiseerd bedrijf.

YoungStock Signals

Focus op voer

Eerder schreef ik het artikel ‘Pensverzuring is de sluipmoordenaar van onze koeien’. Voeding heeft een grote invloed in het gezond en weerbaar houden van koeien. Voeding wordt nu aan voeradviseurs overgelaten, die veel verstand hebben van voerkwaliteit. Wat vaak vergeten wordt, is de invloed van management en huisvesting. Het zou goed zijn als boeren èn adviseurs zich hierin meer laten scholen.

Feeding Signals_resize

Focus op mens signalen

Een adviseur kan inhoudelijk nog zo goed zijn, hij of zij moet ook goed zijn in het herkennen van mens signalen. Pas dan kan je onderliggende problemen ontdekken, weerstanden opsporen en de boer echt helpen om tot verandering te komen. Hetzelfde geldt voor boeren en hun personeel. Je kunt het zelf nog zo goed doen, je komt pas ergens als je het personeel meekrijgt.

People Signals

CowSignals heeft als doel om welzijn onder melkvee te verhogen en het werkplezier en inkomen van melkveehouders te verhogen. Dit doen we door praktische trainingen te geven aan melkveehouders, dierenartsen, voeradviseurs, stallenbouwers, inseminators en klauwbekappers.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: