Vlaams meldpunt voor scherp-in door zwerfafval

In Vlaanderen is een meldpunt opgericht voor veehouders die dieren verliezen door scherp-in door zwerfafval. Dat meldt het Vlaamse ministerie van Omgeving, Natuur en Landbouw.

Volgens minister Joke Schauvliege is er op het platteland “een enorme impact van zwerfvuil, en meer specifiek van blikjes, op rundvee”. Als zwerfafval in het ruwvoer terechtkomt en de dieren het metaal in hun maag krijgen (scherp-in), kunnen de dieren overlijden. “Dat veroorzaakt bijzonder veel dierenleed en betekent een economisch verlies voor de veehouder.”

Geen vergoeding

Met het digitale meldpunt voor de registratie van runderen die door ‘scherp-in’ gewond zijn geraakt of zijn gestorven, krijgt de Vlaamse overheid een beter beeld van de kostprijs van zwerfvuil, en meer specifiek van drankblikjes, op het platteland. Met een melding krijgt een veehouder geen financiële vergoeding door de Vlaamse overheid.
Eerder werden in Vlaanderen al bermborden geplaatst in de strijd tegen zwerfafval. Ook tijdens georganiseerde fiets- en wandeltochten wordt er gewezen op de mogelijk gevolgen van zwerfafval voor de gezondheid van koeien.

Jaarlijks 4.000 dode koeien door zwerfafval

Onlangs bleek uit onderzoek door Robin van der Bles aan Wageningen University dat in Nederland jaarlijks 4.000 koeien sterven door scherp-in door zwerfafval. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van milieuorganisatie Recycling Netwerk die invoering van statiegeld op blikjes wil om te voorkomen dat die in weilanden terechtkomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: