Voormalige dierenarts krijgt boete van 15.000 euro

De rechtbank Gelderland heeft een (voormalige) dierenarts uit Winterswijk veroordeeld tot een geldboete van 30.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, voor het meermalen overtreden van de Wet Dieren.

Volgens de rechtbank leverde de dierenarts in 2014 en 2015 diergeneesmiddelen aan schapenhouders zonder de desbetreffende schapenbedrijven te bezoeken. Ook leverde hij UDD-diergeneesmiddelen af, terwijl hij die zelf bij de schapen had moeten toepassen. Hij verstuurde bijna 500 leveringen van diergeneesmiddelen naar het buitenland zonder bij de bedrijven langs te gaan, aldus de uitspraak van de rechtbank.
De dierenarts zei tegen de rechtbank dat hij niet in staat was om de schapenhouders te bezoeken alvorens diergeneesmiddelen af te leveren, maar dat hun dieren dringend hulp nodig hadden. Die hulp kon hij als dierenarts niet weigeren.

Geen beroepsverbod

De officier van justitie eiste een geldboete van 35.000 euro en een verbod tot het uitoefenen van het beroep van dierenarts voor de periode van een jaar. Maar de rechtbank legde een boete op van 30.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank zag geen aanleiding om een beroepsverbod op te leggen, mede omdat de man in Nederland niet langer als dierenarts werkzaam is. Hij is volgens de krant Tubantia een biologische schapenhouderij begonnen in Frankrijk.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: