Weer rundertuberculose op melkveebedrijf in België

Op een melkveebedrijf in Belgisch-Limburg is op 21 maart rundertuberculose vastgesteld. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV. Het is de eerste besmetting met rundertuberculose in België in 2018, vorig jaar werd de ziekte vijfmaal geconstateerd.

Op het bedrijf werden 151 runderen gehouden. De besmetting werd ontdekt bij een staltuberculinatie in het kader van de ‘Winterscreening van 2017-2018’; daarbij werden de runderen ingespoten met tuberculine (in de huid) om ze te onderzoeken op tuberculose. De ziekte werd gevonden bij 45 runderen en mogelijk waren zes andere dieren ook besmet. Alle dieren van het bedrijf zijn gedood. Bij meerdere gedode dieren werden gezwollen en soms genecrotiseerde (afgestorven weefsel) lymfeklieren vastgesteld.

23 contactbedrijven

Het FAVV heeft 23 contactbedrijven in kaart gebracht. Op deze bedrijven zal ook een staltuberculinatie uitgevoerd worden. De bedrijven mogen gewoon melk blijven leveren.
Op Europees niveau blijft België vrij van tuberculose. De detectie van sporadische gevallen, zoals de twee bedrijven in 2016 en de vijf bedrijven in 2017, brengt deze status niet in gevaar, aldus het FAVV

Nieuw bestrijdingsplan

Het FAVV maakte eerder al bekend dat er per eind 2018 een nieuw bestrijdingsplan gebruikt gaat worden voor rundertuberculose. De tuberculine-huidtest zal dan met name worden vervangen door bloedtesten.

Rundertuberculose – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: