‘Wilde zwijnen niet buiten aangewezen gebieden’

Wilde zwijnen mogen niet worden getolereerd buiten de aangewezen natuurgebieden. Zo moet worden voorkomen dat wilde zwijnen het Afrikaanse varkenspestvirus verder verslepen en het in contact komt met gehouden varkens. Ook de Statenfractie van de VVD in Brabant wil dat er op de zogenoemde nulstand gehandhaafd wordt, waarbij wilde zwijnen in ‘verboden’ gebieden worden afgeschoten.

De POV verzoekt provincies, wildbeheereenheden en terreinbeheerders streng te handhaven op de nulstand. “Het is noodzakelijk dat dit beleid in alle provincies op uniforme wijze wordt gevoerd, om te voorkomen dat er in sommige delen van het land toch nog bedrijven overblijven die risico lopen doordat wilde zwijnen bij de stallen kunnen komen.”
Volgens de VVD in Brabant wordt de afgesproken nulstand nu niet gehandhaafd, maar zou dat wel moeten, mede om verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. De Statenfractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Etenswaren

Menselijk handelen is de vermoedelijke oorzaak van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België, meldt de POV verder. Reizigers hebben mogelijk besmette etenswaren meegenomen uit gebieden waar momenteel varkenspest heerst, bijvoorbeeld Roemenië, en deze vervolgens weggegooid in het getroffen Belgische gebied. Op die manier kan het varkenspestvirus relatief snel grote afstanden kan overbruggen en relatief gemakkelijk kan worden ‘opgepikt’ door wilde zwijnen.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Foto: Wikimedia

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: