OneWelfare: dierenwelzijn in balans met mens, milieu en maatschappij

Hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaf op 2 april zijn oratie over OneWelfare, wat de relatie benadrukt tussen dierenwelzijn, welbevinden van mensen en de impact op het milieu. OneWelfare is volgens Rodenburg een bruikbaar concept om te kijken naar mens-dier relaties, maar ook om te kijken naar de veehouderij van de toekomst.

De veehouderij staat de komende jaren voor een aantal uitdagingen, aldus Rodenburg. Door de overgang naar een meer duurzame, circulaire landbouw wordt er meer gevraagd van het aanpassingsvermogen van dieren. Ook veranderen veehouderijsystemen onder invloed van de maatschappij. Dieren worden vaker in grote groepen gehouden en ingrepen om probleemgedrag te voorkomen zijn niet langer toegestaan. Om aan die uitdagingen te voldoen moeten we volgens de hoogleraar naar veehouderijsystemen die ruimte bieden aan de natuurlijke behoeftes van de dieren en hun aanpassingsvermogen ondersteunen. Daarnaast hebben we dieren nodig die goed om kunnen gaan met die complexere omgeving en zich daar goed in voelen.

Sensortechnologie

Vanuit het dierenwelzijnsonderzoek moeten we nieuwe methodes ontwikkelen om in nieuwe veehouderijsystemen het gedrag en welzijn van dieren te monitoren. Sensortechnologie biedt hiervoor steeds meer mogelijkheden en geweldige kansen om het aanpassingsvermogen en het welzijn van individuele dieren continu te monitoren. Dit kan veel opleveren voor zowel dierenwelzijns- als voor diergezondheidsonderzoek en onderwijs, aldus Rodenburg.

Foto: Universiteit Utrecht, Diergeneeskunde

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: