‘Afrikaanse varkenspest komende jaren nog aanwezig in wilde zwijnen’

Minister Schouten van LNV gaat er voorlopig van uit dat Afrikaanse varkenspest de komende jaren nog in de wilde zwijnen in Europa aanwezig zal blijven en daarmee een risico zal vormen voor introductie van de ziekte in varkensbedrijven. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Schouten doet de Europese Commissie er alles aan om EU-lidstaten te ondersteunen bij de bestrijding van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen, maar laat de ziekte zich bij de dieren moeilijk beteugelen.

Risico’s voor Nederland niet toegenomen

De risico’s voor introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland zijn niet toegenomen, schrijft Schouten verder. “De ontwikkelingen in België geven daartoe geen aanleiding, niet ten opzichte van de situatie een half jaar geleden. Belanghebbenden in Nederland kennen de risico’s en nemen passende maatregelen. Het blijft primair de verantwoordelijkheid van de sectorpartijen om hun achterban op te roepen alert te blijven en passende maatregelen te blijven nemen.”

Taskforce van start gegaan

De taskforce AVP (Afrikaanse varkenspest) die Schouten onlangs heeft opgericht, met de Producentenorganisatie varkenshouderij (POV), de vier betrokken provincies, terreinbeherende organisaties en LNV, is van start gegaan en zal de komende maanden een roadmap opstellen met acties die gericht zijn op het zo veel mogelijk verkleinen van het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: