Alert zijn op laagpathogene vogelgriep

In België zijn er veel problemen door laagpathogene vogelgriep van het type H3N1 bij kippen. Vooral Nederlandse pluimveehouders die contacten hebben met het besmette gebied, bijvoorbeeld door import van dieren, dienen alert te zijn op klinische verschijnselen bij hun kippen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Gezien de intensieve contacten tussen de Belgische en de Nederlandse pluimveesector zijn er reële zorgen over de mogelijkheid dat we ook in Nederland geconfronteerd kunnen worden met dit virus, aldus de GD. Pluimveehouders die problemen bij hun pluimvee zien die kunnen wijzen op een H3N1-infectie, zoals legdaling en uitval, kunnen het best contact opnemen met hun dierenarts. Ook kunnen ze dieren voor sectieonderzoek opsturen naar de GD.

Bioveiligheid

Tot op heden is er geen H3N1 bij Nederlands pluimvee vastgesteld. Om de kans op besmetting ook in de komende tijd zo laag mogelijk te houden, is het volgens de GD raadzaam om extra dan wel strengere bioveiligheidsmaatregelen te treffen, zoals dat ook zou worden gedaan als er influenza-uitbraken in Nederland zouden zijn.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: