Belgen ontwikkelen app voor meten dierenwelzijn

De Boerenbond en het landbouwonderzoeksinstituut ILVO in België ontwikkelden een app voor het meten van het dierenwelzijn. Dat meldt het Vlaams informatiecentrum land- en tuinbouw (VILT).

De app schotelt veehouders vragen voor over het gedrag en de gezondheid van de dieren, en over omgevingsfactoren. Op basis van de antwoorden krijgen ze een rapport van ILVO waarin staat hoe ze scoren op dierenwelzijn. De veehouders krijgen ook informatie over mogelijke risicofactoren. Met hun bedrijfsdierenarts of -adviseur kunnen ze vervolgens bespreken welke maatregelen ze kunnen nemen. Door de vragen van de gratis app na verloop van tijd nog eens te beantwoorden, wordt de ontwikkeling op het bedrijf zichtbaar.

Benchmarking

De app bevat al vragen voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders. Een schaal van 0 tot 100 procent geeft de prestaties per indicator weer. Een welzijnsradar geeft in kleur een overzicht van de resultaten op bedrijfsniveau. Zodra voldoende veehouders de app gebruiken, kunnen resultaten anoniem vergeleken worden. De benchmarking is alleen voor Boerenbond-leden beschikbaar.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: