Blauwtong op vier rundveebedrijven in België

In de Belgische provincie Luxemburg is op vier rundveebedrijven blauwtong van het serotype 8 (BTV-8) vastgesteld. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV. Heel België wordt beperkingsgebied vanwege de besmettingen met blauwtong.

Het FAVV deed in de afgelopen twee weken onderzoek rond een verdenking van blauwtong op een rundveebedrijf in Paliseul in de provincie Luxemburg. Daar was een klein aantal dieren besmet met de ziekte. Bij monitoring op alle rundvee- en schapenhouderijen in een straal van 5 km rond het verdachte bedrijf werden meer besmette dieren aan het licht gebracht op voorlopig drie andere rundveebedrijven. Dit wijst erop dat er in het afgelopen najaar virus verspreid werd door besmette knutten (Culicoides sp.) en dat er sprake is van een uitbraak van de ziekte, aldus het FAVV.

Beperkingsgebied

Heel België wordt vanwege de uitbraak van blauwtong vanaf 28 maart beperkingsgebied voor BTV-8. Het FAVV zegt het beperkingsgebied meteen te hebben uitgebreid naar het hele grondgebied, omdat daarmee ‘herkauwers nog steeds zonder specifieke blauwtongvoorwaarden binnen heel België verplaatst kunnen worden, zonder hinder voor de handel’. Internationaal kunnen alle herkauwers vanuit België naar zones waar BTV-8 aanwezig is (Frankrijk, Cyprus en Zwitserland, delen van Duitsland). Alleen ‘veilige dieren’ mogen naar gebieden die vrij zijn van BTV-8, waaronder Nederland.

Vaccineren

Veehouders kunnen hun dieren vaccineren tegen blauwtong. In Nederland zijn de schapen, geiten en runderen op dit moment niet beschermd tegen het virus, want sinds 2012 is er bijna niet meer gevaccineerd. Veehouders die willen vaccineren kunnen het best contact opnemen met hun dierenarts.
Op maandag 8 en dinsdag 16 april 2019 organiseren GD en LTO gezamenlijk twee voorlichtingsavonden voor schapen-, geiten- en rundveehouders over blauwtong.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Foto: Universiteit Utrecht, Diergeneeskunde

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: