Brussel gaat registratie hobbykippen niet verplichten

EU-landen hoeven van de Europese Commissie geen registratieplicht in te stellen voor houders van een klein aantal hobbydieren, zoals kippen en konijnen. Dat blijkt uit antwoorden van Eurocommisaris Vytenis Andriukaitis op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Schreijer-Pierik trok in Brussel aan de bel vanwege de onrust onder Nederlandse houders van kleine aantallen hobbydieren. De onrust was ontstaan nadat minister Schouten van LNV in september waarschuwde dat ook deze kleine hobbydierhouders “onnodig veel rompslomp” van de nieuwe EU-diergezondheidsverordening zouden kunnen gaan ondervinden. Maar volgens de Europese Commissie kunnen landen hobbydierhouders vrijstelling geven voor de registratie.
Schreijer-Pierik vindt dat er ten onrechte en voorbarig onrust is gecreëerd door Den Haag, omdat “in de nieuwe Europese diergezondheidswetgeving al was opgenomen dat de uitgebreide registratieplicht niet toegepast zou hoeven worden op gezelschapsdieren en houders van kleine aantallen dieren met een beperkt risico, omdat dit voor hen te veel administratieve lasten en kosten zou veroorzaken.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: