Camera’s leggen potentiële bron vogelgriep vast

Wageningen Bioveterinary Research heeft in een onderzoek op legbedrijven met vrij uitloop met videocamera’s vastgelegd dat bekende dragers van vogelgriepvirusen regelmatig op bezoek komen.

Het bedrijf waar Wageningen Bioveterinary Research heeft in het verleden zes keer te kampen gehad met vogelgriep. Gedurende het onderzoek zijn met 8 digitale videocamera’s 24 uur per dag activiteiten in de gehele uitloop vastgelegd. Met behulp van infrarood kon ook ’s nachts gefilmd worden. In 209 dagen (5.016 uur) hebben 24 verschillende soorten wilde vogels en 7 zoogdieren de vrije uitloop bezocht. Onder die dieren bevonden zich wilde eenden. Die kwamen vrijwel altijd in de nacht. Ook  meeuwen keerden dagelijks terug naar de uitloop.

De resultaten van het onderzoek leveren twee heldere aanbevelingen op: dagelijkse inspectie van de vrije uitloop en het verwijderen van aanwezige karkassen van dode kippen en eieren; het voorkomen van vorming van waterplassen in de vrije uitloop.

Op de landelijke dag van Sovon Vogelonderzoek Nederland (30 november a.s., Congrescentrum De Reehorst in Ede) worden resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: