Concurrentiepositie boer lijdt niet onder antibioticareductie

Het concurrentievermogen van de Nederlandse primaire vleeskuiken- en varkenssector lijdt niet onder de reductie van het antibioticagebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.

Van 2009 tot en met 2017 daalde de verkoop van antibiotica in de Nederlandse veehouderij met 63 procent. Volgens het onderzoek van Wageningen Economic Research heeft dat geen aantoonbaar negatief effect op de gemiddelde productie en economische resultaten van de vleeskuiken- en varkenssector.

Vrees voor negatief effect

Met het onderzoeksresultaat wordt de vrees van belanghebbenden dat het terugdringen van antibioticagebruik een negatief effect zou hebben op productie en economisch resultaat ontkracht. Sinds 2009, het jaar waarin het antibioticabeleid hervormd is, is er volgens het onderzoek zowel in de zeugen- als in de vleeskuikensector geen sprake van een dalende trend in het gezinsinkomen.

Vergelijking

Hoewel de concurrentiepositie van de Nederlandse varkensproductie sinds 2013 verslechterd is, is er geen bewijs gevonden van een relatie met de vermindering van het antibioticagebruik. Die conclusie trekt Wageningen Economic Research na een vergelijking met drie concurrenten in de Europese Unie: Denemarken (laag gemiddeld antibioticagebruik), Duitsland (belangrijkste exportmarkt voor vleeskuikens, varkens en varkensvlees) en Spanje (relatief hoog gemiddeld antibioticagebruik).

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: