DGZ waarschuwt nogmaals voor besnoitiose bij rundvee

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) riep rundveehouders onlangs nogmaals op om alert te zijn op de ziekte besnoitiose en om nieuwe gevallen te melden.

Sinds eind 2018 worden in België alle runderen die ingevoerd worden uit risicolanden (Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland) systematisch onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen besnoitiose. Vlaanderen ontdekte twee positieve gevallen en later kwam daar nog een derde geval bij. De runderen waren afkomstig uit Spanje.

Besmet bedrijf in Wallonië

In Wallonië kwam dit jaar een besmet bedrijf aan het licht waar twee dieren klinische symptomen van besnoitiose vertoonden. Na verder onderzoek werd duidelijk dat mogelijks ook 25 Vlaamse bedrijven, waaronder 13 vleeskalverbedrijven, besmet zijn omdat ze dieren aankochten van het besmette bedrijf in Wallonië. DGZ doet verder onderzoek hiernaar.

Quarantaine en laten testen

Besnoitiose is een zo goed als onbehandelbare ziekte bij rundvee. De ziekte komt meestal het bedrijf binnen door aankoop van symptoomloze dragerdieren. Veehouders die hun veestapel via aankoop willen uitbreiden, moeten dus opletten. DGZ adviseert om aangekochte dieren in quarantaine te houden in een afzonderlijke stal en dieren bij aankoop te laten onderzoeken op besnoitiose. Nog beter is het om de dieren te laten testen vlak vóór aankoop.
DGZ raadt dierenartsen aan om naalden slechts eenmalig te gebruiken om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Foto: DGZ – Dr. J-P Alzieu (Laboratoire Vétérinaire Départemental de l’Ariège)

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: