Dier & Recht wil houdverbod voor ‘risicobedrijven’

Inspecteurs van de NVWA constateren steeds opnieuw dierverwaarlozing bij zogenoemde risicobedrijven. Dat blijkt volgens stichting Dier & Recht uit NVWA-inspectierapporten. Dier & Recht wil dat deze bedrijven een houdverbod opgelegd krijgen en is een petitie begonnen.

In Nederland zijn volgens Dier&Recht ongeveer driehonderd risicobedrijven; dat is een klein deel van het totaal aantal veebedrijven (31.500 in 2018, bron: CBS). Meestal gaat het om bedrijven met koeien, soms om bedrijven met schapen of geiten. Financiële en psychische problemen bij boeren zouden vaak de oorzaak zijn dat dieren worden verwaarloosd op deze bedrijven.
De NVWA zou ondanks ernstige overtredingen zelden adequaat ingrijpen. ‘Een houdverbod of inbeslagname van dieren komt vrijwel nooit voor, zelfs niet bij herhaaldelijke ernstige overtredingen’, aldus Dier & Recht.
De stichting vindt dat de NVWA meer bevoegdheden moet krijgen voor inbeslagname van dieren en het opleggen van beroepsverboden.

‘Bedrijven op lijst wisselen’

Volgens de NVWA klopt het niet dat telkens dezelfde bedrijven op de lijst met risicobedrijven staan, zoals Dier&Recht suggereert. ‘De bedrijven op die lijst wisselen. Er gaan er jaarlijks tientallen vanaf en er komen tientallen bedrijven bij’, zegt de NVWA tegen Nieuwe Oogst.
Om het aantal risicobedrijven terug te dringen, is de NVWA twee pilots gestart waarmee notoire overtreders via maatwerk worden gedwongen hun bedrijfsvoering conform de dierenwelzijnsregels in te richten.
Overigens is het dierenwelzijn op veehouderijen de verantwoordelijkheid van de sector zelf. De NVWA houdt daar toezicht op.

Hopeloze gevallen

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren richt zich op de aanpak en het voorkomen van dierenverwaarlozing, meldt Een Vandaag. Wat opvalt is dat ze weinig meldingen krijgen over pluimvee en varkensbedrijven, maar vooral over rundvee.
Het loket zoekt contact met veehouders om te kijken of ze kunnen helpen. Maar de echt hopeloze gevallen, boeren die geen hulp accepteren, gaan door naar de NVWA.

Foto: NVWA

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: