‘Dierenarts moet zich meer mengen in maatschappelijke discussies’

Dierenartsen moeten uit hun ivoren torens komen en zich meer mengen in maatschappelijke discussies over de veehouderij. De stem van de dierenarts is daarin nodig. Dat zei de Chief Veterinary Officer (CVO) van Nederland, Christianne Bruschke, op een Europees congres voor rundveedierenartsen dat plaatsvindt in Den Bosch.

Bruschke ging ook in op het feit dat er in Nederland momenteel drie dierenartsenorganisaties zijn: de KNMvD, het CPD en de Caring Vets. Volgens Bruschke praten deze groepen veel te weinig met elkaar en ontstaan er tussen hen gepolariseerde discussies rond bijvoorbeeld het dierenartsenvak en dierenwelzijn. Dat maakt deelname van dierenartsen aan het maatschappelijke debat moeilijker. Al is het volgens de CVO niet nodig dat alle dierenartsen met één stem spreken. Het gaat erom, zei zij, dat er mét elkaar wordt gepraat en dat boodschappen zó gebracht worden dat die bij de ander aankomen.

Omgeving verandert

Op het Europese congres voor rundveedierenartsen, met als thema ‘Jouw veterinaire toolbox in 2025’, komen technische ontwikkelingen aan bod, maar ook actuele ‘strategische’ onderwerpen, zoals praktijkeigendom, mental health en de opleiding van rundveedierenartsen. Want de omgeving waarin de dierenarts werkt verandert. Zo neemt het aantal melkveebedrijven af, maar hun omvang groeit. Daarnaast worden boeren en samenleving veeleisender, nemen nieuwe technologieën de wereld over en verandert de structuur van dierenartsenpraktijken. Daarmee verandert ook de rol en het soort werk van de dierenarts.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: