Directeur De Hoge Veluwe niet blij met wolven

De directeur van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, baron van Voorst tot Voorst, vindt dat wolven niet bijdragen aan de biodiversiteit van het natuurgebied. Hij vreest vooral voor de moeflons (wilde schapen) die nu honderd jaar op De Hoge Veluwe zijn en zeer nuttig zijn voor het beheer van het park. De baron zegt dat tegen Een Vandaag.

Volgens baron Van Voorst tot Voorst kan de moeflon verdwijnen door de komst van de wolf. Hij zet zich samen met anderen in om de wolf in Europa beperkt controleerbaar te maken: dat betekent dat je af en toe een dier uit de populatie kunt nemen.

Vreemd ontsnappingsgedrag

In Duitsland zijn ook problemen met wolven die moeflons doden. Dat zou mede komen door hun vreemde ontsnappingsgedrag, meldt Spiegel Online. Als moeflons worden achtervolgd, maken ze een snelle sprint – vervolgens stoppen ze. In hun oorspronkelijke leefgebied, het bergachtige Zuid-Europa, kunnen ze zichzelf redden door op rotsen en kliffen te klimmen, maar die zijn er niet in de laaglanden. “Als de wolf zich over het hele land heeft gevestigd, is het niet te verwachten dat de moeflonpopulatie in Duitsland zal blijven bestaan”, zegt een deskundige in Spiegel Online.

Opeens omringd

Volgens baron van Voorst tot Voorst kunnen wolven ook zorgen voor gevaar voor (onbewapende) natuurterreinbeheerders. In Oost-Duitsland zou een beheerder van de trekker zijn gestapt om een plas te doen en werd hij toen opeens omringd door een ‘wolvenpack’.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: