GD: voorkom ziekte-insleep tijdens dekperiode schapen

In de dekperiode worden schapen nogal eens verplaatst, bijvoorbeeld naar een ander bedrijf. Zulke dierbewegingen kunnen niet alleen leiden tot insleep van ziekten, maar ook tot insleep van resistente maagdarmwormen, ectoparasieten, leverbotten en bacteriën. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Op termijn kan de insleep van ziektes, wormen, parasieten et cetera voor problemen zorgen als blijkt dat de gebruikelijke geneesmiddelen niet meer werken. Door aangevoerde dieren eerst in quarantaine te zetten, nemen de risico’s op insleep van problemen duidelijk af. Dit geldt niet alleen bij het huren van dekrammen, maar ook na deelname aan keuringen of aankoop van dieren.

Liefst twee maanden in quarantaine

De lengte van de quarantaineperiode zou minimaal twee weken maar bij voorkeur twee maanden moeten zijn, aldus de GD. Deze periode is in eerste instantie bedoeld om aangevoerde dieren goed te observeren en te controleren op uitwendige parasieten en rotkreupel. Daarnaast is mestonderzoek op maagdarmworm- en leverbotinfecties aan te raden.
Volgens de GD is het in alle gevallen wenselijk om de aangevoerde dieren tijdens de quarantaineperiode twee keer tegen maagdarmworminfecties te behandelen met middelen uit verschillende groepen. Tien tot veertien dagen na een correct uitgevoerde behandeling is mestonderzoek nodig om het effect van behandeling te controleren.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: