GD waarschuwt voor jacobskruiskruid in ruwvoer

Let op jacobskruiskruid bij het aankopen en winnen van ruwvoer. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dieren als koeien, paarden en schapen kunnen na het eten van de plant erg ziek door worden en er zelfs dood aan gaan.

Door de droogte vorig jaar is op veel bedrijven de grasmat beschadigd, zijn er kale droge plekken ontstaan en hebben allerlei planten de kans gegrepen zich uit te zaaien. Jacobskruiskruid is een onkruid dat veel zaad maakt, goed tegen droogte en hitte kan en daarom momenteel volop in bloei staat in onder andere bermen, natuurgebieden en natuurweiden, zo meldt de GD.

Via kuil en hooi

Jacobskruiskruid is giftig. In de weide wordt het door de dieren meestal niet gegeten omdat het bitter smaakt, maar via kuil of hooi eten ze het wel. Het kruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, die zorgen voor ernstige en blijvende leverschade. Klinisch laten aangetaste dieren verminderde eetlust, sloomheid, aborteren, vermageren, zenuwverschijnselen en sterfte zien.
Pas dus op voor Jacobskruiskruid, aldus de GD, en vraag bij het aankopen van ruwvoer (kuil of hooi) waar het materiaal vandaan komt en of daar jacobskruiskruid voorkomt.

Foto: Gouwenaar/Wikimedia

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: