GD: wees alert op rode lebmaagworm bij lammeren

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft vanaf begin juli meerdere lammeren voor pathologisch onderzoek aangeboden gekregen waarbij haemonchose, ziekte van de rode lebmaagworm, is vastgesteld. De GD adviseert veehouders alert te zijn op verschijnslelen van haemonchose.

Haemonchose zorgt voor vermagering, bloedarmoede (dit zorgt voor bleke slijmvliezen), oedemen en sterfte. Diarree is geen verschijnsel van deze aandoening.
Lammeren zijn gevoeliger haemonchose dan volwassen dieren. Dit komt doordat volwassen dieren vaak al weerstand hebben opgebouwd tegen de rode lebmaagworm. Als de infectiedruk te hoog is of dieren onvoldoende weerstand hebben, kunnen naast lammeren ook oudere dieren ziek worden door de parasiet.

Mestonderzoek

Met mestonderzoek is de aanwezigheid van de rode lebmaagworm vast te stellen. De GD adviseert alleen met een ontwormmiddel te behandelen als daar op basis van mestonderzoek aanleiding voor is. Onnodige behandelingen werken resistentieontwikkeling in de hand. Het is volgens de GD verstandig om tien tot veertien dagen na een behandeling mestonderzoek uit te voeren om te achterhalen of de ingestelde behandeling effectief is geweest.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: