Geen gezamenlijke doodsoorzaak wilde zwijnen Veluwe

In februari zijn negentien dode wilde zwijnen aangetroffen op met name de Midden-Veluwe. Er is geen aanwijzing gevonden voor een gezamenlijke doodsoorzaak voor alle betrokken zwijnen. Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

De Faunabeheereenheid Gelderland kreeg de meldingen over de dode wilde zwijnen binnen. Op twee dieren na zijn ze allemaal ten zuiden van de A1 gevonden. Het betroffen hoofdzakelijk vrouwelijke dieren: zeugen, overlopers en biggen en slechts één mannelijk dier.

Onderzocht op Afrikaanse varkenspest

De wilde zwijnen vertoonden geen sporen van aanrijding, afschot of stroperij. Omdat in dat geval een dood wild zwijn als verdacht wordt beschouwd voor Afrikaanse varkenspest, heeft de NVWA materiaal van een aantal dieren onderzocht. Toen Afrikaanse varkenspest bij een aantal dieren was uitgesloten, zijn vervolgens drie wilde zwijnen voor onderzoek naar het DWHC gebracht voor onderzoek.

Geen gezamenlijke doodsoorzaak

Twee van de drie dieren kwamen uit Radio Kootwijk, een uit Hoenderloo. Alle drie de zeugen waren drachtig en in goede voedingstoestand; twee waren hoogdrachtig, het andere dier was nog aan het begin van de dracht.
Tot nu toe is er nog geen gezamenlijke doodsoorzaak gevonden. Het laatst onderzochte dier is doodgegaan aan een ernstige, acute longontsteking veroorzaakt door de bacterie Pasteurella multocida. Van de andere twee dieren is de doodsoorzaak onduidelijk. Vele bekende varkensziekten zijn uitgesloten; ze hadden bijvoorbeeld geen klassieke varkenspest, varkensgriep of PRRSV.

Verder onderzoek

Van alle dieren is een stukje ingevroren milt naar Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad gestuurd om mogelijke nieuwe virussen op te sporen. Dit onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen, aldus het DWHC.

Mensen die een verdacht dood zwijn vinden, kunnen dat melden via 06 53 14 72 04.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: