Geen ziekten aangetroffen op bezet varkensbedrijf

Het varkensbedrijf in Boxtel waar op 13 mei actievoerders binnenvielen mag weer dieren aan- of afvoeren. De varkens hebben geen ziekteverschijnselen en er zijn geen antistoffen tegen aangifteplichtige dierziekten in het bloed gevonden, zo laat de NVWA weten.

De afgelopen 3 weken hebben specialisten van de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenarts het bedrijf meerdere malen bezocht om de gezondheidstoestand van de varkens te monitoren. Tijdens deze bezoeken hebben de dierenartsen geen verschijnselen van aangifteplichtige of bestrijdingsplichtige dierziekten waargenomen. Er is gekeken naar verschijnselen van Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, de ziekte van Aujeszky en blaasjesziekte. Tijdens het laatste bezoek aan het bedrijf is er ook bloed afgenomen bij 60 dieren om na te gaan of er antistoffen gevonden konden worden tegen deze ziekten.

Omdat de dieren geen ziekteverschijnselen hebben en er geen antistoffen in het bloed zijn aangetoond, heeft het specialistenteam de dierziektemonitoring per direct beëindigd. Het bedrijf kan weer overgaan op de gebruikelijke bedrijfsvoering en de begeleiding en monitoring zal weer worden uitgevoerd door de bedrijfseigen dierenarts.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: