‘Gevestigde wolf op de Veluwe’

Er is voldoende bewijs om te spreken van een gevestigde wolf op de Veluwe. Dat meldt de provincie Gelderland. Gelderland is de eerste provincie in Nederland die te maken heeft met een gevestigde wolf.

Op de Veluwe zijn volgens de provincie op dit moment drie wolven: twee wolvinnen en een mannetjeswolf. Wageningen Environmental Research vond DNA-sporen van het mannetje; die was nog niet eerder gezien. Een van de wolvinnen is al bijna een half jaar op de Veluwe.

Preventieve maatregelen

De provincie Gelderland wil nu het leefgebied van de wolven vaststellen. Daarna wil de provincie in gesprek gaan met gemeenten, terreineigenaren en schapenhouders in het gebied. CDA-gedeputeerde Peter Drenth: “We willen bijdragen aan preventieve maatregelen als dat nodig is. Maar dan is het wel belangrijk dat alle partijen meedoen en er een gezamenlijk plan komt.”
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben al eerder toegezegd dat ze de komende drie jaar alle schade door wolven vergoeden. Dat geldt voor hobbydierhouders en professionele dierhouders.

Wolvenplan

Op 24 januari kwamen de twaalf provincies met het ‘interprovinciale wolvenplan’, waarin de provincies hebben uitgewerkt hoe zij om zullen gaan met zwervende en territoriale wolven in Nederland en de schade die de dieren aanrichten. LTO Nederland zei teleurgesteld te zijn in het wolvenplan, onder meer omdat er rondom preventie en schade veel onduidelijk zou blijven.

Foto: Wikimedia/mas3cf

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: