Hazenpest weer vastgesteld in provincie Utrecht

In september 2019 is opnieuw hazenpest (tularemie) vastgesteld bij een haas in het werkgebied van de wildbeheereenheid Kromme Rijn in de provincie Utrecht. In dit gebied zijn ook in voorgaande jaren enkele hazen doodgegaan door hazenpest. Dat meldt het Dutch Wildlife Health Center (DWHC).

Hazenpest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Deze ziekte kan bij veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. Ook de mens kan door de bacterie ziek worden door contact met een besmet dier – hazenpest is een zoönose. Daarnaast kan de mens besmet raken met hazenpest door een insecten- of tekenbeet, door het binnenkrijgen van besmet (oppervlakte)water of voedsel of door inademen van gecontamineerd stof of luchtdeeltjes.
In de periode 2013 tot heden zijn bij DWHC 335 hazen onderzocht, waarvan er 40 hazenpest hadden.

Landbouwhuisdieren

Er is incidenteel melding gemaakt van hazenpest onder landbouwhuisdieren, maar onduidelijk is of deze dieren besmet kunnen raken met het type F. tularensis dat in Europa voorkomt (type B). Schapen zijn waarschijnlijk gevoeliger, terwijl runderen worden beschouwd als vrijwel ongevoelig voor de ziekte. Er zijn geen aanwijzingen dat hazenpest een rol speelt bij paarden.

Hazenpest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: