‘Hepatitis E is een opkomende zoönose’

Hepatitis E (HEV) vanuit varkens(vleesproducten) is een opkomend voedselveiligheidsrisico in Europa en Nederland. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’ dat 20 juni werd gepresenteerd.

Sinds 2014 wordt onder de Nederlandse en Europese bevolking een sterke stijging van besmettingen met hepatitis E waargenomen. Hepatitis E is volgens de Onderzoeksraad, net als destijds Q-koorts bij geiten, een voorbeeld van een opkomende zoönose. Bij hepatitis E zijn varkens en varkensvlees de belangrijkste bron, aldus de raad.

Aanpak kan beter

De Onderzoeksraad is van mening dat de aanpak van HEV beter kan. Met de huidige aanpak zouden jaarlijks ongeveer 133.000 mensen besmet raken met HEV, van wie naar schatting 1.200 symptomen van leverontsteking krijgen (vermoeidheid, koorts, gele huidkleur), die één tot vier weken aanhouden. Enkele tientallen patiënten ontwikkelen neurologische aandoeningen, die tot spierverlammingen kunnen leiden. In Nederland zijn tot nu toe enkele mensen (mede) aan de gevolgen van HEV overleden.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: