Kalf van koe met verlengde lactatie gevolgd

Op Dairy Campus zullen vaarskalfjes die worden geboren uit koeien met een verlengde lactatie worden gevolgd binnen het project Comkalf. De moeders van kalfjes doen mee aan het project ‘Lactatie op maat’.

Afgelopen jaar zijn voor het project ‘Lactatie op Maat’ 150 melkkoeien op Dairy Campus op drie verschillende momenten tijdens de lactatie geïnsemineerd: vanaf 50 dagen, vanaf 125 dagen of vanaf 200 dagen in lactatie. Binnen Comkalf worden de vaarskalfjes geboren uit de moeders in het project ‘Lactatie op Maat’ gevolgd. De eerste kalfjes uit dit project worden nu geboren.

Prestaties

Op dit moment is er nog weinig bekend over de gevolgen van het bewust verlengen van de lactatie voor de gezondheid, groei en welzijn van het kalf dat aan het eind van zo’n lactatie geboren wordt. Door later te insemineren is de koe in een andere metabole status met onder andere een positieve energiebalans. De verwachting is dat de stofwisseling van de moeder op het moment van de bevruchting gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het embryo, de vitaliteit bij geboorte, groei van het kalf en de uiteindelijke prestaties als toekomstige melkkoe.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: