Kans op spoorelemententekort bij koe groter in zomer

Op warme dagen ervaart een koe hittestress en gaat ze minder vreten, waardoor ze ook minder spoorelementen opneemt. Daardoor is de kans op een spoorelemententekort op veel melkveebedrijven in de zomer groter dan in de rest van het jaar. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Spoorelementen spelen een belangrijke rol bij het goed laten functioneren van het afweerapparaat van de koe tegen infecties zoals uierontsteking en infectieuze klauwaandoeningen. Vaak is er vlak na een periode met hittestress méér mastitis en een toename van het bedrijfscelgetal. Ook laten de koeien in deze periode de tocht slechter zien, en worden de koeien die geïnsemineerd worden niet of slechter drachtig. Effecten van hittestress op de klauwen worden pas een paar maanden later zichtbaar.
Voor gezonde en vitale koeien is een optimale spoorelementenvoorziening cruciaal, aldus de GD.

Voorkom hittestress

Door hittestress te voorkomen kun je er als veehouder voor zorgen dat de koeien voldoende spoorelementen opnemen. Voor koeien is het overdag in de zomer meestal beter toeven dan buiten. Daarom is het volgens de GD goed om een siëstabeweiding te overwegen: door de koeien naar binnen te halen op het heetste deel van de dag voorkom je de grootste problemen met hittestress. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van ’s nachts weiden en overdag binnen een optie. Meer tips bij warm weer zijn te vinden op de website van de GD.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: