Meer paarden met atypische myopathie

De internationale onderzoeksgroep voor atypische myopathie bij paarden waarschuwt dat het aantal gevallen van atypische myopathie de laatste dagen stijgt. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Als paarden esdoornkiemen (of esdoornzaden) opeten, kunnen ze een vergiftiging oplopen en atypische myopathie (AM) krijgen. AM is een ernstige spierziekte. De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in wat schralere weides worden gehouden en daarin niet bijgevoerd krijgen, waardoor ze eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld de minder smakelijke esdoornzaden toch op te eten.

Risicoplekken afzetten

De kiemende esdoornzaden kunnen worden vernietigd door ze te maaien of te verbranden. Als paarden op een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is dan de beste maatregel om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten, de paarden bij te voeren of ze zelfs te verweiden of op te stallen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: