Melk- en bloedmonsters gerelateerd aan koegezondheid

Melk- en bloedmonsters die in week 3 en week 4 na afkalven bij 400 koeien zijn genomen, worden door Wageningen Livestock Research en Delta Instruments geanalyseerd. Doel van het onderzoek is om de waarde van de melk in het begin van de lactactie te bepalen als indicator voor de stofwisseling en als voorspeller van de levensduur.

Vruchtbaarheidsproblemen, mastitis en klauwproblemen zijn vaak te herleiden naar het begin van de lactatie. Door de veranderingen in de stofwisseling die op dat moment plaatsvinden door de afbraak van onder meer lichaamsvet, ondervinden koeien problemen. Omdat mogelijk de veranderingen zijn terug te vinden in de melkprofielen, kunnen gezondheidsproblemen en de levensduur mogelijk gerelateerd worden aan het melkprofiel.

Het inmiddels afgeronde praktijkgedeelte van het project is uitgevoerd op Dairy Campus in Leeuwarden. Naast het afnemen van de melk- en bloedmonsters zijn ook gegevens over melkproductie, ziekte en vruchtbaarheid verzameld. Onderzoekers gaan kijken in hoeverre de samenstelling van melk een afspiegeling is op de afbraak van voeding en het omzetten van die voeding naar energie in de koe. Daarnaast wordt de melksamenstelling in het begin van de lactatie gerelateerd aan de ziektegegevens en de levensduur van de koe. Mogelijk geeft dat nieuwe handvatten aan melkveehouders om hun koeien beter te managen rondom transitie en daarmee de levensduur te verlengen. De resultaten van het onderzoek zullen naar verwachting eind 2019 openbaar worden gemaakt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: