Mens zelf belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie

De mens zelf is de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie, blijkt uit nieuw gepubliceerd onderzoek in The Lancet Planetary HealthDat meldt de faculteit Diergeneeskunde  van de Universiteit Utrecht.

Volgens een rekenmodel is de mens-op-mensoverdracht verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van alle besmettingen met ESBL. De bijdrage van voedsel wordt geschat op ongeveer 19 procent, contact met huisdieren op 8 procent, niet-beroepsmatig contact met vee op 4 procent en zwemmen in oppervlaktewater en contact met wilde vogels op 3 procent. Dit betekent dat overdracht van ESBL’s voornamelijk gebeurt tussen mensen onderling en dat mensen ESBL’s in mindere mate krijgen via de dieren, dierlijk voedsel en het milieu.

Misvatting

Onderzoekers van het RIVM, Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Gezondheidsdienst voor Dieren en Wageningen Bioveterinary Research meldden eerder al dat het een misvatting is dat mensen vooral besmet raken met ESBL’s door het eten van (kippen)vlees. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de kans op besmetting met ESBL’s via de veehouderij klein is.

ESBL-producerende bacteriën

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta Lactamase. ESBL is een enzym, geproduceerd door bepaalde bacteriën, dat ervoor zorgt dat de bacteriën ongevoelig (=resistent) worden voor de werking van bepaalde soorten antibiotica (met name penicillines en cefalosporines).

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: