Miljoenen voor ontwikkeling humaan vaccin riftvalleyfever

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) willen samen een humaan vaccin tegen riftvalleyfever ontwikkelen. Daarvoor is 11 miljoen euro beschikbaar. Vaccins tegen het virus zijn al met succes gebruikt voor het beschermen van vee.

Rift Valley fever virus is een mug-overdraagbaar virus dat massale sterfte onder landbouwhuisdieren kan veroorzaken en tevens gevaarlijk is voor de mens. Het virus treft vooral mensen in Afrika, maar vormt ook een bedreiging voor onder andere Europa. Hoewel het virus vooral mensen infecteert door contact met bloed of organen van geïnfecteerde dieren, kunnen mensen ook geïnfecteerd raken door de beet van een besmette mug. Ook bestaat de zorg dat het virus van mens op mens kan worden overgedragen door de gelekoortsmug
Onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research heeft eerder aangetoond dat Nederlandse muggen het virus kunnen overbrengen. Het instituut ontwikkelt een levend-verzwakt vaccin voor dieren. Nu zal er ook gekeken worden naar een vergelijkbaar vaccin voor mensen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: