Nederland in 2018 blauwtongvrij

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzocht in december 2018 voor het ministerie van LNV of er in Nederland blauwtonginfecties optraden. Omdat geen dieren met afweerstoffen werden aangetoond, behoudt Nederland zijn blauwtongvrijstatus.

Nederland is sinds februari 2012 weer vrij van blauwtong. De infectie dook in 2015 wel weer op in Frankrijk (BTV-8) en heeft zich sindsdien verspreid naar Zwitserland (2017) en de meest zuidwestelijke deelstaat van Duitsland Baden-Württemberg (december 2018). In januari 2019 werd de infectie ook aangetoond op bedrijven in de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland (grenzend aan Luxemburg en België). Daardoor gelden nu ook in een deel van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, grenzend aan onze provincies Limburg, Gelderland en Overijssel, vervoersbeperkingen.

Knutten

Blauwtongvirus wordt niet direct van dier op dier overgebracht, maar via knutten, kleine stekende muggen. De BTV-8-infecties zorgden van 2006 tot en met 2008 voor schade door verlaagde melkproductie en vruchtbaarheid, kalveren en lammeren met aangeboren hersenafwijkingen en bij schapen door verhoogde sterfte.
Voor veehouders die hun vee willen beschermen tegen BTV-8-infecties is het toegestaan om met in Nederland geregistreerde vaccins tegen dit serotype te vaccineren (niet tegen andere serotypen).

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: