Nog acht bedrijven volledig geblokkeerd om fipronil

Na de vondst het verboden middel fipronil in eieren in de zomer van 2017 heeft de NVWA in totaal 363 bedrijven met 808 stallen geblokkeerd. Op 21 december waren van de 363 bedrijven nog 8 bedrijven volledig geblokkeerd en 29 bedrijven nog gedeeltelijk. Van de 808 betrokken stallen zijn nog 19 stallen volledig geblokkeerd en 45 gedeeltelijk.

Dat schrijft minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Maandelijks onderzoekt de NVWA eieren in de retail op fipronil. Tijdens deze monitoring worden af en toe nog eieren aangetroffen waarbij het fipronilgehalte de MRL (grenswaarde) overschrijdt. In oktober 2018 had één van de 90 monsters een fipronilwaarde boven de MRL (maar zat wel onder de meetonzekerheid). In november 2018 had één van de 80 monsters een fipronilwaarde boven de MRL (maar ook nu zat het onder de meetonzekerheid).
Bij vondsten van eieren met fipronilwaarden boven de MRL worden de betrokken bedrijven in de keten aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de eieren met een waarde boven de MRL door de bedrijven uit de handel moeten worden gehaald.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: