NVWA: 59 van 99 runderen weggehaald bij veehouder

In Jorwerd bij Leeuwarden zijn 59 van de 99 runderen van een boerin met spoed afgevoerd door een veehandelaar, omdat er ernstige tekortkomingen waren bij de huisvesting van de dieren. De dieren hadden geen droge en schone ligplaats en waren ernstig vervuild. Dat heeft de NVWA bekendgemaakt.

De NVWA heeft al eerder opgetreden tegen de 65-jarige eigenaresse van de runderen. In december vorig jaar werd bepaald dat de boerin nog maximaal veertig stuks vleesvee mocht houden. In januari 2019 heeft de NVWA op kosten van het bedrijf de agrarische bedrijfsverzorging ingeschakeld. Omdat bij een inspectie op 28 februari opnieuw bleek dat de huisvesting van de dieren niet in orde was, zijn de 59 dieren onder toezicht van de NVWA afgevoerd. De vrouw mag gedurende zes maanden geen dieren meer aanvoeren op haar bedrijf.

Pony’s en ezels bij Drentse veehouder weggehaald

Bij een andere inspectie bij een veehouder in Drenthe hebben inspecteurs van de NVWA tien pony’s en twee ezels weggehaald omdat deze dieren niet goed werden verzorgd. Ze waren ernstig vermagerd en veel dieren hadden lange tot zeer lange hoeven. Ook de huisvesting was niet in orde:  de dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. De pony’s en ezels zijn overgebracht naar een opslaghouder waar ze op kosten van de veehouder worden gehuisvest en verzorgd.

Foto: NVWA

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: