‘NVWA-dierenartsen grepen niet in bij vervoer zieke koeien’

Keuringsdierenartsen van de NVWA hebben niet ingegrepen bij het vervoer van zeker honderd zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens RTL Nieuws hebben (oud-)medewerkers van de NVWA gezegd dat NVWA-dierenartsen in de meeste gevallen geen rapporten van bevindingen opmaken van het vervoer van zieke dieren. Het zou gaan om transport van wrakke dieren die niet transportwaardig zijn. Dat is niet niet toegestaan.

NVWA: wel rapporten van bevindingen opgemaakt

De NVWA antwoordt op vragen van RTL dat toezichthoudende dierenartsen van de NVWA in 2018 bij negentien middelgrote roodvleesslachthuizen zeventig rapporten van bevindingen opgemaakt hebben voor de aanvoer van niet-transportwaardige dieren. In 2017 is dat 69 keer gebeurd. De NVWA herkent zich dan ook niet in het beeld dat er geen rapporten van bevindingen zouden worden opgemaakt.

Schouten laat onderzoek doen

Minister Schouten heeft de Tweede Kamer in februari al laten weten dat ze een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de gang van zaken rond het functioneren van enkele slachthuizen in Noord-Nederland en het toezicht daarop. “We zijn al langer bekend met signalen over het functioneren van enkele slachthuizen in Noord-Nederland en het toezicht daarop”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Ze wil de uitkomsten voor het zomerreces naar de Tweede Kamer sturen.

Foto: Jai79/Pixabay

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: