NVWA grijpt in vanwege dierverwaarlozing op veebedrijven

De NVWA en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie hebben gezamenlijk opgetreden tegen veehouders in de gemeentes Steenwijkerland, Coevorden, Uden en Duiven vanwege ernstige dierverwaarlozing.

In Steenwijkerland werden meer dan 100 runderen gehouden onder zorgelijke omstandigheden. De NVWA voerde al eerder 52 runderen van het bedrijf af, en de boer heeft nu nog tot donderdag de tijd om de overige dieren af te laten voeren. Als hij dat niet doet worden de koeien in beslag genomen.

Ernstig verwaarloosde koeien

Bij een melkveehouder in de gemeente Coevorden zijn 75 runderen afgevoerd. De dieren waren ernstig verwaarloosd en er was geen andere mogelijkheid dan de dieren af te voeren. De NVWA heeft tegen deze veehouder al eerder opgetreden. Naast het afvoeren van de dieren maakt de NVWA ook proces-verbaal op.

Vleesvarkens

In Uden ging het om verwaarloosde vleesvarkens. De varkenshouder kreeg een boete van 5.000 euro en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Sterk vermagerde schapen

In de gemeente Duiven hebben inspecteurs van de NVWA 27 schapen en 17 lammeren afgevoerd bij een schapenhouder. De dieren werden niet goed verzorgd en waren sterk vermagerd. Voor twee schapen kwam de hulp te laat. Deze dieren moesten door een dierenarts uit hun lijden worden verlost. Tegen deze schapenhouder is proces-verbaal opgemaakt.

Foto: NVWA

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: