Rhino-infectie heeft veel impact op Manege Lelystad

De uitbraak van de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) bij paarden op Manege Lelystad heeft veel impact op medewerkers, paardeneigenaren en ruiters. Dat meldt de manege in een nieuwsbrief over de uitbraak.

Er zijn twee pensionpaarden gestorven door de ziekte en er staan vijf paarden in quarantaine waarbij het virus is aangetoond. Bij drie van deze paarden zijn (nog) geen verlammingen geconstateerd, bij de twee andere wel. Er staan ook veertien risicopaarden in quarantaine. In de gewone stallen staan ongeveer zes paarden die de laatste dagen koorts hebben gekregen, maar negatief zijn getest op het EHV1-virus. Deze paarden zijn zoveel mogelijk uit elkaar gezet.

Maatregelen

De manege werkt hard en met allerlei beschermende maatregelen, zoals overalls, handschoenen, overschoentjes en ontsmettingsmiddelen, om verdere besmetting te voorkomen. Paarden worden tweemaal per dag getemperatuurd om verhoging zo snel mogelijk in kaart te brengen en daarna maatregelen te nemen. Alle paarden krijgen aspirine toegediend in speciaal klaargemaakte muesli om, indien ze EHV1 hebben, de verlammingsverschijnselen te verminderen. Dagelijks krijgen alle paarden beweging. Hoe de ziekte verder gaat verlopen is onduidelijk.

Continuïteit manege

Door de genomen maatregelen en derving van inkomsten (onder andere rijlessen die niet doorgaan) zijn er zorgen over de continuïteit van de manege. De manege heeft ruiters gevraagd om het lesgeld voor de rijlessen te blijven voldoen om op die manier de manege te steunen. Ook is er een initiatief voor crowdfunding.

Rhinopneunomie –  Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: