RIVM: tweede ‘reuzenteek’ gevonden in Drenthe

Afgelopen weken is in de Achterhoek en in Drenthe een ‘reuzenteek’ (Hyalomma marginatum) gevonden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd. De teek kan gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Op 13 juli werd in het Drentse Odoorn een Hyalomma marginatum-vrouwtje aangetroffen. Het eerste exemplaar van de reuzenteek werd een week eerder in de Achterhoek gevonden.

Bacterie gevonden in teek

In de teken werd géén Krim-congovirus aangetroffen. Dat virus kan mensen ernstig ziek maken. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.
In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii-bacterie gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica.

Piroplasmose bij paarden

Voor paardenhouders is het goed om te weten dat de Hyalomma-teek parasieten bij zich kunnen dragen waar paarden piroplasmose van kunnen krijgen. Deze ziekteverwekkers werden niet gevonden in de teek uit Drenthe.

Foto: RIVM

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: