Ruiming bij besmetting met laagpathogene H3N1-vogelgriep

Mocht een H3N1-vogelgriepbesmetting zich onverhoopt in Nederland voordoen, dan wordt het getroffen pluimveebedrijf geruimd. Dat heeft het ministerie van LNV op 24 augustus besloten, meldt Avined die om overheidsmaatregelen bij een mogelijke uitbraak had verzocht.

Ook wordt bij een besmetting met het laagpathogene H3N1-virus een vervoersverbod ingesteld en worden mogelijke andere pluimveebedrijven in dat gebied onderzocht op besmetting. Getroffen pluimveehouders waarvan de dieren geruimd zijn, ontvangen een vergoeding vanuit het Diergezondheidsfonds.

Snelle verspreiding

Het ministerie van LNV wilde de afgelopen maanden niet ingaan op het verzoek van Avined om maatregelen te nemen bij een besmetting met H3N1 in Nederland, omdat het geen bestrijdingsplichtige ziekte is. Maar gezien de snelle verspreiding van het virus in België, de mogelijk grote economische impact van een uitbraak én het besef dat voor een bestrijding instrumenten nodig zijn die alleen de overheid heeft, neemt het ministerie dus toch maatregelen bij een uitbraak.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: