RVO: ook melkveehouders moeten gaan bijdragen aan Diergezondheidsfonds

Melkveehouders moeten vanaf 2020 bij afvoer naar de slacht of bij export 2,442 euro per rund en 0,345 euro per kalf gaan bijdragen aan het Diergezondheidsfonds. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO.

Volgens de RVO konden konden uitgaven voor preventie en monitoring van dierziektes in de rundveesector lange tijd nog betaald worden uit reserves, maar vanaf 2020 niet meer. Voor de rundvee- en kalverhouderij werd de bijdrage jaren gefinancierd uit de reserves van ZuivelNL en SBK. ‘Helaas raken die reserves uitgeput, waardoor vanaf 2020 ook voor de rundvee- en kalverhouderij een overheidsheffing van kracht wordt’, aldus de RVO. Rundveehouders kunnen de factuur voor de rundveeheffing over 2020 rond februari 2021 verwachten.

Schapen-, geiten- varkens- en pluimveehouders dragen de laatste jaren al direct via de heffingen bij aan het fonds. Vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF) betalen overheid en dierhouders maatregelen om dierziektes in de veehouderij te voorkomen en te bestrijden. In het geval dat dieren geruimd moeten worden krijgen agrarische ondernemers een vergoeding. Het diergezondheidsfonds wordt naast de heffingen ook gevoed door bijdragen van de EU en het ministerie van LNV.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: