SDa voert nieuwe benchmark antibiotica varkens in

Het ‘aanvaardbare gebruik’ van antibiotica is door de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa) in een nieuwe benchmarkwaarde weergegeven. Die waarde wordt gefaseerd ingevoerd. Dat meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Er wordt nog maar één benchmarkwaarde voor zeugen en vleesvarkens vastgesteld. Dat betekent dat bedrijven bij een dierdagdosering van minder dan 7 in het groen zitten. Bij een DDD vanaf meer dan 10 komen bedrijven in de categorie rood. Met de invoering van de nieuwe benchmarkwaarden kunnen bedrijven die nu ‘in het groen’ zitten terechtkomen in de categorie ‘oranje’. De SDa gaat uit van een ‘aanvaardbaar gebruik’ omdat het houden van dieren altijd gepaard zal gaan met een beperkt gebruik van antibiotica. Zieke dieren moeten behandeld kunnen worden.

Ook voor de speenbiggen is het voorstel om het stoplichtmodel in stand te houden. De SDa heeft nog niet over een fasering of een aanvaardbare waarde gesproken. De varkenssector wil hierop niet vooruitlopen. In 2019 zal worden vastgehouden aan een signaleringswaarde van 20 dierdagdoseringen en een actiewaarde van 40 dierdagdoseringen.

De POV zal zich in het plan van aanpak richten op de bedrijven, die in de categorie ‘rood’ zitten. De varkenshouderij wil zich de komende periode bovendien richten op meerdere sporen om verdere verlaging van het antibioticumgebruik te stimuleren.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: