‘Sneltest is heel zinvol bij het droogzetten’

Een sneltest uit de levensmiddelenindustrie is een uitstekend middel om te controleren of een speen goed is gedesinfecteerd en je zonder risico een teatsealer kunt inbrengen. Dat meldt het Duitse vakblad Top Agrar op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Bij het inbrengen van een teatsealer voor het droogzetten is hygiëne van het grootste belang. Immers als je met de injector een bacterie in de speen duwt kan dit tot heel ernstige mastitis leiden: de infectie wordt niet meer uitgespoeld tijdens het melken. Maar hoe controleer je of je de speen – en in het bijzonder het slotgat – goed is gedesinfecteerd? Op het oog?

Top Agrar beschrijft een studie van wetenschappers van Hochschule Weihenstephan die onderzochten of de Orion Clean Card Pro-sneltest van de firma Amfora Health Care daarbij zinvol kan zijn. Deze sneltest is ontwikkeld voor de levensmiddelenindustrie. Je sproeit wat kraanwater op een oppervlak, wrijft de sneltest eroverheen en verkleurt één van de vijf testindicatoren op de sneltest blauw, dan weet je dat het oppervlak niet hygiënisch schoon is. De blauwverkleuring van de indicatoren wordt veroorzaakt door bacteriële eiwitten. Bij 25 tot 50 μg eiwit per 100 vierkante centimeter treedt er al een kleurverandering op.

Desinfecterend doekje

Om te controleren of de uier vrij is van schadelijke ziektekiemen, ga je als volgt te werk. Na de laatste keer melken voor het droogzetten, behandel je de speen met een desinfecterend doekje. Dan maak je de speen vochtig door er kraanwater op te sproeien. Plaats vervolgens de sneltest op de speenpunt en beweeg het kaartje met rondgaande bewegingen naar boven. Let erop dat daarbij alle vijf de testindicatoren in contact komen met de speen. Na 30 seconden is er duidelijkheid. Let erop dat je niet te lang wacht met de beoordeling van de test, dit om een foutief testresultaat te voorkomen.

Alleen als geen enkele van de vijf testindicatoren op de sneltest blauw verkleurt, kun je de teatsealer zonder risico inbrengen.

De onderzoekers wijzen erop dat sommige desinfectiedoekjes eiwitverbindingen bevatten. Deze doekjes zijn om die reden niet geschikt in combinatie met de sneltest. Om te achterhalen of desinfectiedoekjes eiwitverbindingen bevatten, kun je met dezelfde sneltest het desinfectiedoekje testen. Dus even met de sneltest langs het doekje en na 30 seconden controleren of één van de indicatoren verkleurt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: