Stabilisering antibioticaresistentie in dieren

“We zien over het afgelopen jaar een stabilisering in resistentie van bacteriën in de darmen van landbouwhuisdieren. Dit komt overeen met de stabilisering in antibioticagebruik van het afgelopen jaar.”

Dat zegt Kees Veldman, hoofd Nationaal Referentie Laboratorium voor Antibioticaresistentie in dieren, in een bericht van Wageningen Bioveterinary Research over de jaarlijkse rapportage NethMap/MARAN (pdf).
“Voor wat betreft de ESBL’s zien we een verdere daling in pluimvee en in pluimveevlees, maar een stijging in vleeskalveren”, aldus Veldman. “De oorzaak van deze stijging wordt op dit moment verder onderzocht. In varkens en melkkoeien is sprake van een stabiel laag niveau.” ESBL’s zijn enzymen die veelgebruikte antibiotica kunnen afbreken, zoals penicillines.

Geen carbapenem aangetroffen

Net als in voorgaande jaren zijn er volgens Veldman geen carbapenemase producerende bacteriën (CPE) aangetroffen in mest van landbouwhuisdieren. CPE’s zijn bacteriën die enzymen aanmaken waardoor ze resistent worden tegen carbapenem-antibiotica. Deze voor de mens belangrijke groep antibiotica mag niet in landbouwhuisdieren worden gebruikt.

Bij mensen

Ook bij mensen in Nederland blijft het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica redelijk stabiel en is het minder hoog dan in veel andere landen. De resistentie bij enkele bacteriesoorten tegen sommige antibiotica neemt wel langzaam toe. Vooral bij Klebsiella pneumoniae, een veel voorkomende darmbacterie, werken de laatste vijf jaar meerdere antibiotica steeds vaker minder goed. Deze bacteriën kunnen infecties zoals een blaasontsteking veroorzaken en zijn door de resistentie moeilijker te behandelen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *